6 min

Prognóza na rok 2023: nemovitosti v hotelnictví

Trendy v hotelových realitách na rok 2023.

Monetizace udržitelnosti

Ačkoli se ESG (Environmentální, sociální a podnikové řízení) již dostalo do popředí zájmu mnoha zainteresovaných stran v oboru, hotelový sektor se dosud potýkal s problémem přiřadit mu odpovídající peněžní hodnotu. S přibývajícím výzkumem, empirickými důkazy a nástroji, které umožňují efektivnější měření dopadů ESG, bychom se však měli dočkat toho, že se udržitelnost bude jasněji odrážet v cenách, což se konečně promítne do oceňování, které je již dlouho očekáváno.

Vítězové a poražení v turbulentních časech

Ačkoli recese a rostoucí životní náklady zpochybní oživení výkonnosti hotelů, stále existuje silná touha cestovat, která je podpořena přetrvávající poptávkou. Převládající trendy budou záviset na mnoha faktorech a budou se na jednotlivých trzích lišit. Luxusní a ekonomické segmenty budou pravděpodobně méně ovlivněny ekonomickými faktory, zejména na trzích, které jsou taženy rekreační a domácí poptávkou nebo těží z příznivých směnných kurzů. Nyní více než kdy jindy může o tom, kde uvidíme propad nebo zisk, rozhodnout různá úroveň nové nabídky vstupující na trhy.

Štíhlejší a zelenější hotely po dvojitém "čištění"

Dopady COVID-19 spolu s nedostatkem pracovních sil přinutily hotely udržovat štíhlé provozní struktury a zaměřit se na zvyšování sazeb namísto objemů, což prospělo hospodářskému výsledku. Nyní však musí hoteliéři čelit další výzvě, za kterou stojí inflace a energetická krize. Ta sice může v krátkodobém horizontu bolet, ale bude hnacím motorem nebývalých investic do technologií, úspor energie a vyřazení nepotřebných služeb, což povede k ještě efektivnějším a udržitelnějším provozním modelům. Žádný tlak, žádné diamanty.

Dualita hotelových transakcí

Prodeje hotelů budou pravděpodobně rozděleny do dvou protilehlých skupin. V první skupině, která je poháněna tlakem věřitelů a fondů, lze očekávat větší počet přednostních nebo nouzových prodejů, které nabídnou atraktivní, ale ojedinělé akviziční příležitosti. Na druhé straně vysoce kvalitní prvotřídní aktiva na obtížně dostupných trzích si udrží svou cenu s minimálním pohybem výnosů směrem ven, v některých případech dokonce kompenzovaným nominálním růstem výnosů.

Z "čekání se vyplatí" na "štěstí přeje odvážným"

Tlak na zlepšení likvidity, v kombinaci s potřebou investorů rozmístit velké množství nedávno získaného nízkorizikového a vysoce likvidního kapitálu nakonec povede k oživení investiční aktivity – nejspíše ve 2 až 3. čtvrtletí roku 2023, kdy by se ekonomiky mohly začít zotavovat díky zkrocené inflaci. Aby se propast mezi očekáváním kupujících a prodávajících zmenšila, bude zřejmě nutné, aby alespoň jedna strana přistoupila na kompromis, přičemž atraktivita aktiva určí, kdo bude mít převahu.

Strukturované transakce a vícevrstvý kapitálový mix

Tradiční financování v oblasti hotelnictví zůstane v krátkodobém horizontu selektivní, věřitelé budou přísnější v kritériích a důraz se přesune z LTV na násobky DSCR nebo EBITDA. Zatímco alternativní věřitelé, jako jsou dluhové fondy, se budou chtít chopit příležitosti a zasednout k jednacímu stolu, očekává se, že základní náklady na kapitál porostou a investoři i motivovaní prodejci budou muset být kreativní a prozkoumat všechny možné cesty včetně joint-venture (kapitálová spoluúčast samostatných partnerů na základě smlouvy), earn-out (vypořádání kupujícího a prodávajícího, kdy je stanovena variabilní platba kupní ceny, jež je prodávajícím získána, pokud firma dosáhne předem dohodnutých cílů), financování prodávajícího nebo zeleného financování.

Stírání hranic mezi tradičním pohostinstvím a bydlením

Díky odolnosti, která se projevila během pandemie, a rychlému vývoji mobilního životního stylu budou investoři i nadále vyhledávat netradiční koncepty pohostinství, které stírají hranice mezi hotely, prodlouženými pobyty, společným bydlením, studentským a rezidenčním bydlením. Developeři a brandy budou ve snaze získat konkurenční výhodu více promýšlet a kreativněji vytvářet koncepty, vítězi se stanou ti, kteří se budou více orientovat na vyvíjející se životní styl moderního cestovatele, který čím dál požaduje více.

Priority: volný čas a životní styl

Investory bude i nadále přitahovat silné oživení a dlouhodobé vyhlídky na růst cestovního ruchu ve volném čase, podporované zvýšenými výdaji na zážitky. Ke konci roku 2022 bylo spuštěno několik fondů, které budou v průběhu roku 2023 investovat kapitál do aktiv zaměřených na volný čas – cílová aktiva se rozšíří z letovisek na lifestylové hotely v oblíbených městských destinacích v západní a jižní Evropě, dále ve Španělsku, Francii a Itálii.

zdroj

Děkujeme. Slibujeme, že od nás nedostanete žádný spam.
Něco se pokazilo, zkuste prosím znovu.
ozvěte se

Vlastníte byt nebo hledáte investiční nemovitost?

Pomůžeme najít vhodnou nemovitost
Zhodnotíme stávající nemovitost během dne
Odpověď dostanete během
24 hodin
zvolte možnost

Děkujeme.

Odpověď obdržíte během 24 hodin.
Formulář se nepovedlo odeslat. Zkontrolujte prosím všechna políčka a zkuste znovu.