Investice v Praze a ČR, analýza 1.Q 2023

Analýza 1. čtvrtletí české ekonomiky a investiční přehled.

Ekonomika

Problémy přetrvávají, ale očekává se, že inflace začne klesat a recese je nepravděpodobná

Navzdory období solidního růstu po poklesu způsobeném pandemií zaznamenala česká ekonomika ve druhém pololetí roku 2022 dvě po sobě jdoucí čtvrtletí mírného poklesu v důsledku klesající soukromé domácí poptávky způsobené prudkým růstem inflace a úrokových sazeb. Přesto byl v roce 2022 vykázán růst HDP ve výši 2,5 %. V dubnu 2023 agentura Moody's předpokládala, že ekonomika v roce 2023 poklesne o -0,4 %, ale v roce 2024 se vrátí k růstu HDP o 3,5 % a v roce 2025 o 4,0 %.


Zdá se, že inflace již dosáhla svého vrcholu a podle projekcí bude poměrně vlažně klesat s tím, jak budou slábnout bazické efekty a zmírňovat se vnější cenové šoky. Nicméně se stále očekává, že inflace zůstane minimálně do konce roku 2023 výrazně nad 2% cílem. ČNB zaujala vyčkávací přístup a v nejbližším období udržuje úrokové sazby stabilně na zvýšené úrovni, což vede k výraznému zpomalení růstu úvěrů, zejména v hypotečním sektoru. Experti z agentury Moody's očekávají, že úrokové sazby začnou ve druhé polovině roku 2023 vykazovat klesající trend a do konce roku 2024 dosáhnou neutrální úrovně.

Investiční přehled v ČR 1.Q 2023

Investiční přehled

Aktivita investorů je omezená, protože trh se přizpůsobuje novým paradigmatům.

V 1. čtvrtletí 2023 činil celkový objem sekundárních investic v tradičních sektorech komerčních nemovitostí 350 mil. eur, což je o 61 % méně než v 1. čtvrtletí 2022, ale o 6 % více než v předchozím čtvrtletí (4. čtvrtletí 2022). Kromě toho bylo investováno přibližně 35 milionů eur do akvizic rezidenčních nemovitostí a dvě prodejní transakce byly dokončeny také v hotelovém sektoru.

Zpomalení investiční aktivity v Česku odpovídá trendu pozorovanému v západní Evropě a dalších zemích střední a východní Evropy, jako je Polsko a Maďarsko.
V celkovém objemu investic, včetně rezidenčního a hotelového sektoru, připadlo přibližně 49 % na akvizice maloobchodních nemovitostí, dále 26 % na průmyslové projekty a 10 % na kanceláře. Většina kupujících (83 %) v českých transakcích s komerčními nemovitostmi v 1. čtvrtletí 2023 byla místního původu.

I přes současnou omezenou dostupnost nemovitostí na prodej je Česká republika nadále žádanou lokalitou jak pro místní i zahraniční investory, kteří hledají nižší zásoby, minimální míru neobsazenosti a silný růst nájemného v nejlepších centrálních oblastech pro průmyslové a kancelářské projekty. Vzhledem k neochotě vlastníků nemovitostí prodávat však předpokládáme, že objem investic v roce 2023 nezaznamená výrazný růst.

zdroj

Děkujeme. Slibujeme, že od nás nedostanete žádný spam.
Něco se pokazilo, zkuste prosím znovu.
ozvěte se

Vlastníte byt nebo hledáte investiční nemovitost?

Pomůžeme najít vhodnou nemovitost
Zhodnotíme stávající nemovitost během dne
Odpověď dostanete během
24 hodin
zvolte možnost

Děkujeme.

Odpověď obdržíte během 24 hodin.
Formulář se nepovedlo odeslat. Zkontrolujte prosím všechna políčka a zkuste znovu.