7 min

Jak efektivně pronajmout svou nemovitost v Praze a zvýšit zisk?

V tomto článku vám přinášíme tipy, jak efektivně pronajmout svou nemovitost v Praze a zvýšit zisk.

Krátkodobý pronájem bytů v Praze přes Airbnb a Booking, obzvlášť v postcovidové době, je stále populárnější a výhodnější volbou pro majitele pražských nemovitostí. Nicméně, s tolika konkurenty na trhu, může být těžké najít správného partnera pro správu krátkodobých pronájmů. Pokud jste majitel nemovitosti a uvažujete o využití této možnosti, je důležité si uvědomit, že efektivní pronájem nemovitosti vyžaduje správný přístup a strategii.

Pokud jste majitelem nemovitosti v Praze, možná jste uvažovali o tom, jak ji využít co nejlépe a získat z ní co největší příjem. Jednou z možností je pronajmout ji na krátkodobé období turistům nebo střednědobě zaměstnancům firem na služebních cestách, kteří hledají pohodlné a cenově dostupné ubytování v centru města.

Krátkodobý pronájem má několik výhod oproti dlouhodobému pronájmu:

  • Můžete si vydělat více peněz za kratší dobu
  • Můžete si nastavit flexibilní ceny podle sezóny, poptávky a konkurence
  • Můžete si vybírat hosty podle jejich recenzí, preferencí a potřeb
  • Můžete si udržet kontrolu nad svou nemovitostí a pravidelně ji kontrolovat a udržovat

Nicméně, krátkodobý pronájem také přináší některé výzvy a nároky:

  • Musíte se starat o marketing, rezervace, komunikaci s hosty, check-in a check-out
  • Musíte se dodržovat právní a daňové povinnosti, jako je registrace hostů u cizinecké policie nebo placení místních poplatků
  • Musíte se zajistit kvalitní úklid, prádlo, ručníky a hygienické potřeby pro každého hosta
  • Musíte řešit případné problémy, stížnosti nebo škody, které mohou nastat během pobytu hostů
  • Musíte mít živnostenské oprávnění, hradit rekreační poplatky, hlásit turisty na cizinecké policii, jednat se sousedy a spoustu dalšího

V tomto článku vám přinášíme základní tipy, jak efektivně pronajmout svou nemovitost v Praze a zvýšit zisk.

Zvažte správné místo pro vaši nemovitost Investerra

Zvažte správné místo pro vaši nemovitost

Při výběru místa pro vaši nemovitost je důležité zvážit, zda se nachází v oblasti, kde je poptávka po krátkodobém pronájmu vysoká. Praha je velmi populárním cílem pro turisty z celého světa, a proto se zde nachází mnoho bytů a apartmánů určených pro krátkodobé pronájmy. Nicméně, některé čtvrti jsou více žádané než jiné. Proto je důležité nejen zvážit umístění vaší nemovitosti, ale i faktory, jako jsou dopravní dostupnost, blízkost turistických atrakcí a další. Například, byt o 60m2 ve Starém městě přinese majiteli dvakrát tolik, než stejně velký byt na Vinohradech. Samozřejmě, bavíme se o jiné výši investice a návratnosti.

Dnešní situace na trhu nemovitosti připomíná krizi v roce 2008 a ceny na nemovitosti jdou dolu velmi pomale. Nicméně, každá krize vytváří spoustu příležitostí – krátkodobý a střednědobý pronájem bytů v Praze bude v brzké budoucnosti jen stoupat.

Upravte svůj byt tak, aby byl přitažlivý pro hosty investerra

Upravte svůj byt tak, aby byl přitažlivý pro hosty

Ať už jste novým majitelem nemovitosti nebo již máte nějaké zkušenosti s pronájmem, je důležité vynaložit úsilí na vylepšení vašeho bytu a zajistit, aby byl přitažlivý pro hosty. Kromě základních věcí, jako je čistota a udržování bytu v dobrém stavu, můžete zvýšit hodnotu své nemovitosti také tím, že do něj přidáte zajímavé detaily jako jsou květiny, umělecká díla, moderní elektroniku a kvalitní kuchyňské potřeby.

Ať už se jedná o krátkodobý nebo střednědobý pronájem, zákazníci očekávají hotelový standard. Je ovšem velký rozdíl, zda chcete pronajímat přes Airbnb nebo např. Flatio. Pro byty na Airbnb je důležité, aby byly barevné, pestré a s co největším počtem lůžek (v rozumných mezích). Pro střednědobý pronájem volte minimalistický design, moderní vybavení, ideálně menší jednotky s pracovním místem.

Založte účet nejen na Airbnb a Bookingu

Dostupnost online rezervací je pro majitele nemovitostí klíčová. Dnes již většina turistů hledá ubytování online a rezervuje jej přes webové stránky jako je Airbnb nebo Booking. Pokud nabízíte svou nemovitost na těchto stránkách, je důležité, aby byla vaše nabídka co nejvíce viditelná a přehledná.

Pokud chcete pronajmout svou nemovitost krátkodobě, musíte ji nejprve zviditelnit pro potenciální hosty. K tomu slouží různé online platformy, které propojují majitele nemovitostí s cestovateli. Nejznámější a nejpopulárnější platformou je Airbnb, která má více než 150 milionů uživatelů po celém světě. Airbnb vám umožňuje vytvořit profil vaší nemovitosti, nastavit cenu a podmínky pronájmu, komunikovat s hosty a přijímat platby.

Airbnb ale není jedinou možností. Existují i další platformy, jako například Booking.com, Expedia, TripAdvisor, HomeAway nebo Vrbo, které se specializují na různé segmenty trhu nebo geografické oblasti. Pokud se zaregistrujete na více platformách, zvýšíte šanci, že vaše nemovitost bude vidět více lidem a tím i obsazenost a zisk.

Samozřejmě, je těžké sehnat první recenze, na základě kterých se rozhoduje 90 % uživatelů platforem. Berte to jako dlouhodobé budování podniky, nikoliv jako jednorázovou záležitost.

Určete cílovou skupinu a optimalizujte svůj profil

Předtím, než začnete s pronájmem vaší nemovitosti, je důležité si určit, koho chcete cílit a jakým způsobem chcete svou nemovitost prezentovat. Vytvořte si cílovou skupinu a optimalizujte svůj profil na platformách Airbnb a Booking. To znamená, že musíte napsat detailní popis nemovitosti, nafotit ji z různých úhlů a vytvořit zajímavé popisy pro každou místnost. V závislosti na tom, kdo je cílová skupina nemovitosti, budou rozhodující faktory jako vířivka, sauna, fotbálek, jedno-dvoulůžka či budou stačit rozkládací gauče, Netflix, prosecco na uvítanou, rychlost internetu atd.

Spokojenost hostů je klíčem

Když se rozhodnete pronajmout svou nemovitost, je důležité pamatovat na to, že vaši hosté jsou vaši zákazníci. Je tedy klíčové, aby byli spokojeni s vaším bytem a službami, které nabízíte. Zaručením čistoty a udržování bytu v dobrém stavu, nebo pozorným vstřícným přístupem, můžete získat pozitivní hodnocení od hostů, což může výrazně zvýšit důvěryhodnost vašeho bytu. Samozřejmostí jsou kvalitní peřiny, povlečení a ručníky, šampon a sprchový gel, toaletní papír a papírové ubrousky, prostředek na mytí nádobí a praní, zkrátka všechno, co lidé mohou během svého pobytu potřebovat.

Mějte na paměti, že komunikace s hosty je pro Airbnb klíčová a odpověď by měli dostat do hodiny. Další podstatná věc je osobní přístup – kromě vytištěné mapy Prahy svým hostům nabídněte doporučení kam zajít na večeři, co musí v Praze vidět, čeho se vyhnout, kde vyměnit eura atd. Takové maličkosti hrají velkou roli. Když se něco pokazí v bytě (hůř uklizené apartmá nebo problémové předání klíčů), mohou zavřít na tuto skutečnost oči, protože si váží vašeho osobního přístupu.

Využijte služby společnosti pro správu krátkodobých pronájmů

Využijte služby společnosti pro správu krátkodobých pronájmů

Vše výše uvedené je pouze horní část ledovce. Využití služeb odborné společnosti pro správu krátkodobých pronájmů může být pro majitele nemovitostí velmi výhodné. Tito odborníci mají zkušenosti s tím, jak maximalizovat zisk z krátkodobých pronájmů a umožnit vám snadnější a efektivnější správu vaší nemovitosti. Nabízejí komplexní řešení: zaručený výnos z pronájmu, reklama a marketing, komunikace s klienty, správa check-in a check-out procesů, úklid a výměna prádla, opravy a udržování nemovitosti v dobrém stavu, hlášení cizinců na Cizinecké policii a hrazení ubytovacích poplatků, řešení sporů se sousedy a SVJ a další. To vám ušetří čas a úsilí při pronajímání vaší nemovitosti.

V podstatě nemusíte dělat nic a měsíčně máte peníze na účtu.

Krátkodobý či střednědobý pronájem nemovitosti v Praze může být výhodným zdrojem příjmů pro majitele nemovitostí. Nicméně, k dosažení efektivního pronájmu je důležité mít správný přístup a postupovat podle správné strategie. Pokud se rozhodnete využít služeb společnosti pro správu krátkodobých pronájmů, můžete maximalizovat zisk a zároveň se vyhnout stresu a problémům, které s pronájmem nemovitosti mohou souviset.

Děkujeme. Slibujeme, že od nás nedostanete žádný spam.
Něco se pokazilo, zkuste prosím znovu.
ozvěte se

Vlastníte byt nebo hledáte investiční nemovitost?

Pomůžeme najít vhodnou nemovitost
Zhodnotíme stávající nemovitost během dne
Odpověď dostanete během
24 hodin
zvolte možnost

Děkujeme.

Odpověď obdržíte během 24 hodin.
Formulář se nepovedlo odeslat. Zkontrolujte prosím všechna políčka a zkuste znovu.